Christofer Fjellner

Enda rimliga att tillåta smakmärkning av snus!

Nu har genomförandet av EU:s nya tobaksdirektiv kommit igång. Regeringen har tillsatt en utredning som ska se över hur direktivet kan överföras till svensk lag. I samband med detta intervjuas ansvarig minister Maria Larsson i Aftonbladet. Maria Larsson säger att “det kommer inte kunna stå lakritssnus på dosan, utan bara snus och så får man berätta om eventuella smaktillsatser på annat sätt”. Det är ett mycket konstigt uttalande av Maria Larsson. Jag slogs sida vid sida med regeringen emot både förbud mot smaksättning och märkning av smaker. Vi vann striden om smaksättning, men förlorade om märkning. Det här är typisk dumreglering. Man får smaksätta snus, men inte skriva vad det smakar.

Sverige vill ofta vara bäst i klassen på att införa nya EU-regler. Men man behöver faktiskt inte vara bäst i klassen på att införa de dumma reglerna. Dumma regler ska man ta strid mot, inte förklara och försvara. Använd handlingsutrymmet direktivet ger till rimliga tolkningar. Eller om ni inte törs, begär ett tolkningsmeddelande från kommissionen. Det är osannolikt att de kommer att kräva att Sverige förbjuder smakmärkning av snus med tanke på att smaksättning av snus är tillåtet.

I intervjun kan man nästan få intrycket av att Maria Larsson är tacksam över att Bryssel vann striden om märkning av smaker och att vi förlorade. Då kan hon skylla på EU när hon driver igenom förslag hon knappast skulle få gehör för i Sveriges riksdag. Att påskina att det här är viktigt folkhälsoarbete är direkt löjeväckande och gör mer skada än nytta för folkhälsoarbetet. I en tid då konsumenter ska få veta mer om vad de konsumerar går man här, när det gäller produkter som faktiskt är skadliga för hälsan, andra vägen och vill inskränka informationen som ges till konsumenten. Det är så dumt att klockorna stannar.

Det enda rimliga är att Sverige tillåter smakmärkning av snus. EU tillåter smaksatt snus och då är den enda rimliga tolkningen att snus även är undantaget märkningskraven i direktivet. Att EU-kommissionen skulle dra Sverige inför domstol för en sådan tolkning är helt orealistiskt. Ingen kommer att jaga Sverige för att vi gör rimliga tolkningar av konstiga och dumma regler. Man kan inte vara emot dumreglering, men sedan omfamna den om den kommer från EU. Eller menar Maria Larsson på fullaste allvar att hon tycker att det här är bra? I så fall är det konstigt att hon kämpade så hårt emot dem i Bryssel. Visa lite guts!

1 kommentar

  1. Johan

    19 augusti, 2014 - 20:19

    swedsnus.nu har just nu kampanjpris på alla deras hinkar (både löst och portion)
    För 50kr rabatt skriv T500 i rabatt fältet på deras hemsida, för 100kr rabatt kontakta antingen Pawel: tele 0720-299358 eller Elias: tele 0762-447345

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *