Christofer Fjellner

Ett JA till fortsatta frihandelsförhandlingar med USA

Hurra till frihandeln! I dag röstade Europaparlamentet ja till ett inspel i förhandlingarna om ett frihandelsavtal med USA. Och parlamentet sade också ja till ett moderniserat investeringsskydd med ISDS! Vägen hit har varit lång, och sossegruppen i Europaparlamentet har varit den stora bromsklossen. De har varit så splittrade som bara en sossegrupp kan vara. Det visade dagens omröstning återigen.

För tanken var att vi skulle ha röstat om detta för en månad sedan. Men efter ett antal brutna kompromisser om investeringsskyddet ISDS blev det enligt talmannen i Europaparlamentet, den tyske socialdemokraten Martin Schulz, för farligt och pinsamt att rösta om resolutionen. Då hade hela Europa sett hur splittrade sossegruppen är. Därför försökte talmannen vinna tid genom att skicka tillbaka problemet till handelsutskottet för att hinna lösa ut konflikterna i sin egen S-grupp.

Och visst vann sossegruppen tid. Men de använde den inte för att lösa ut konflikterna. De använde den i stället till att gräva ner sig ännu djupare i den djupa och obekväma anti-ISDS-grop de höll på att gräva. De skickade ut massvis med pressmeddelanden där de minsann är mot storföretagens rätt att stämma stater i privata domstolar. Och vår egen Marita Ulvskog var med på tåget, tillsammans med Europas höger- och vänsterextremer. Det är en sunkig allians.

Men så till slut, efter många påtryckningar från talmannen, kom viljan att hitta en text som min grupp EPP, ALDE och ECR skulle kunna gå med på. Och resultatet är ingen skönhet. Kompromissen kommer inte få Nobelpriset i litteratur. Men det spelar ingen roll. För kompromissen sätter inga käppar i hjulen för förhandlingarna. Den ger fortfarande grönt ljus för handelskommissionär Malmströms reformer av investeringsskyddet ISDS. Det är allt som räknas.

Och ISDS-kompromissen fick ett starkt stöd, där 447 ledamöter röstade för och 229 röstade mot. Exakt vilka som röstade hur vet vi inte ännu, men jag vet att sossegruppen även i dag har röstat helt olika. Men intressant nog fick kompromissen ett starkare stöd än resolutionen i sin helhet, då 436 ledamöter röstade för och 241 röstade mot.

Det här är ändå en stor seger. Vi har fått den splittrade socialistiska gruppen att fatta att det är EPP, ECR och ALDE som driver frihandelsagendan i Europaparlamentet. Om den socialistiska gruppen vill ha ett frihandelsavtal med USA är det med oss de måste förhandla, inte med de gröna eller kommunisterna. Europaparlamentet har i dag röstat för en resolution som kräver att TTIP blir ett omfattande och ambitiöst frihandelsavtal som kommer förena världens två största ekonomier!

0 kommentarer

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *