Christofer Fjellner

Europaparlamentets handelsutskott godkände i dag frihandelsavtalet mellan EU och Japan

Europaparlamentets Handelsutskott godkände i dag (5/11) frihandelsavtalet mellan EU och Japan. Det är det största frihandelsavtalet som någonsin godkänts och kommer att omfatta en tredjedel av världens BNP.
Utskottet vad dock splittrat och det antogs med röstsiffrorna 25 för, 10 mot och en nedlagd röst. Motståndet mot avtalet kom ifrån högerpopulistiska, gröna, vänster och delar av den socialdemokratiska gruppen. Europaparlamentets slutgiltiga omröstning sker i plenum andra veckan i december.
”Japan sveks av USA när Donald Trump drog sig ur frihandelsavtalet TPP med Stillahavsregionen. Nu visar EU att vi står redo att ta över ledarskapet för en öppen världshandel.” säger Christofer Fjellner, moderat europaparlamentariker och vice gruppledare för den största partigruppen EPP i Europaparlamentets handelsutskott.
”Detta är det största och viktigaste frihandelsavtalet som EU någonsin skrivit under. Det är inte bara viktigt för jobb och tillväxt utan är även en viktig signal i tider av handelskonflikter och ökad protektionism. Jag oroas dock över det motståndet mot frihandel tydligt ökar även i Europaparlamentet och framför allt inom den europeiska socialdemokratin.” avslutar Fjellner.

0 kommentarer

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *