Christofer Fjellner

EUs skotullar – Akt 2

För två år sedan införde EU skotullar på närmare 20% på skor från Vietnam och Kina. Det har under en längre tid ryktats att ska ses över tullarnaNu har ryktet bekräftats. Det kan låta som goda nyheter, men tyvärr, det är det inte. Anledningen att man gör översynen är att man vill förlänga tullarna!

 

På grund av proteststormarna när tullarna infördes bestämde man att de endast skulle vara giltiga i två år mot normalt sett fem. Men två år tycker man tydligen inte var tillräcklingt. Efter den turbulens som rådde kring det förra beslutet hade jag hoppats att EU-kommissionen skulle föreslå ett avskaffande av tullarna. Men nej nej, den italienska skolobbyn har lyckats få EU att ta ett steg i rakt motsatt riktning. .

 

Under hela förra året jobbade jag intensivt på att försöka hjälpa Mandelson att reformera de handelspolitiska skyddsinstrumenten. För, snarare än att skydda europeisk industri hindrar tullarna konkurrens och skjuter över gigantiska kostnader på oss konsumenter. Jag tror inte att det är en tillfällighet att detta förslag dyker upp nu när handelskommissinären Peter Mandelsson precis gett upp och avgått. Tack för det!

 

0 kommentarer

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *