Christofer Fjellner

Fjellner: Hotet mot internet avvärjt!

 

 

– Kampen mot upphovsrättsbrott på Internet är viktig, men den får inte drivas med vilka metoder som helst. Upphovsrättsbrott på Internet ska beivras som andra brott och inte genom att filtrera vår kommunikation och begränsa vår yttrandefrihet.

 

Det säger Christofer Fjellner, moderat ledamot av Europaparlamentet, efter att parlamentet i dag tagit avstånd från att förbjuda enskilda användare från att använda Internet. Parlamentet slog också fast att man inte får filtrera Internet.

 

– I dag har Europaparlamentet beslutat att man inte kan tvinga bredbandsleverantörer att filtrera användarnas information och att man inte kan tvinga dem att hindra människor att använda Internet, utan en juridiskt process.

 

Ärendet är ett av flera den senaste tiden som väckt stor uppmärksamhet i den så kallade bloggosfären. Och det är främst frivilliga aktivistnätverk som arbetat med att identifiera problem i den lagstiftning som föreslagits inför omröstningen och att ta fram förslag på alternativa skrivningar i denna.

 

 – Det är kul att det inte längre bara är lobbyister, utan även vanliga aktiva medborgare, som tack vare Internet nu har möjlighet att påverka politiken. Inte bara en gång vart femte år, utan varje gång det behövs. Det skvallar om den kraft och dynamik som finns på Internet och den ska vi vara rädda om. 

 

Bakgrund: Telekompaketet syftar till att reglera det europeiska näten för telekommunikation och lagförslaget skärper konkurrensen på  den europeiska telekom- och bredbandsmarknaden samtidigt som det stärker konsumenternas rättigheter och underlättar deras kommunikation. 

 

Under parlamentets behandling har olika krafter på olika sätt försökt föra in frågan om upphovsrätter, trots att förslaget syftar till att reglera näten och inte innehållet i dessa. Detta genom att föreslå filtrering i syfte att upptäcka upphovsrättsbrott och att förespråka avstängning från Internet för att beivra dessa brott.

 

 

2 kommentarer

 1. Gagarin Miljkovich

  24 september, 2008 - 17:34

  Tack för insatsen.

  Hoppas att du och alla andra engagerade i EU-projektet så småningom kan övertyga era motkombatanter att inte vara rädda för det nya mediet, Internet.

  Internet är mänsklighetens största och effektivaste uppfinning, sedan vi människor fick talförmågan för ca 60 000 år sedan, och nyligen boktryckarkonsten, som lade grunden till demokratierna. Med Internet har vi oanade möjligheter till kunskapsdelning. Kunskap är makt, makten över våra liv, och därför är kunskapsdelning bra och hälsosamt.

  Av historien kan vi lära att kunskapsdelning har skapat välstånd och våra demokratier. Dessa kan bara bli bättre med Internets förmåga till blixtsnabb kunskapsdelning.

 2. Hans J

  24 september, 2008 - 18:20

  @Gagarin Miljkovich:

  Människans talförmåga är betydligt äldre än 60 000 år!

  Men internet är definitivt en av de absolut största och effektivaste uppfinningarna eller utvecklingarna i mänsklighetens historia. Där har du helt rätt!

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *