Christofer Fjellner

Fördömande av våldet mot HBTQ-personer i Tjetjenien

I den ryska delrepubliken Tjetjenien vittnas om att fler än 100 HBTQ-personer har gripits och några har till och med dödats. Uppgifterna är oroväckande och om de stämmer är det fullständigt oacceptabelt. Tillsammans med kollegor i Europaparlamentets samtliga partigrupper, bland dem Fredrick Federley, skrev jag därför i onsdags till Europaparlamentets talman, Antonio Tajani, för att få honom att göra ett officiellt uttalande där han fördömer våldet. Jag välkomnar talmannens snabba respons och att han öppnade torsdagens plenumdebatt med att fördöma våldet mot homosexuella i Tjetjenien.

Vittnesmålen beskriver en förfärlig situation i den ryska delrepubliken och handlar om hur HBTQ-personer som grips av polisen utsätts för tortyr, förnedrande behandling men också hur hedersmord utförs mot homosexuella. Brotten sägs ha börjat som en reaktion på en ansökan om att få anordna fyra Prideparader i det starkt islamistiskt konservativa Kaukasien. Tjetjenska myndigheter avvisar vittnesmålen genom att hävda något så vulgärt som att det inte finns några homosexuella där.

Brotten som pågår i Tjetjenien måste upphöra och de personer som hålls fångna måste släppas fria. Sverige och EU måste höja sina röster och sätta press på Vladimir Putin. Tjetjenien är fortfarande en rysk delrepublik och vi kan höja tonläget mot vår granne i öst.

Att Europaparlamentet på vår uppmaning höjer sin röst och inte står tyst i samband med brotten mot HBTQ-personer i Tjetjenien är bara ett av många sätt vi kan arbeta för att förbättra situationen för HBTQ-personer runt om i världen. Just nu arrangerar Regnbågsfonden en insamling som går till HBTQ-nätverk på plats i Ryssland och i Tjetjenien. Ett vällovligt initiativ som jag själv stödjer och uppmanar alla läsare att bidra till. Såväl små som stora bidrag betyder mycket.

0 kommentarer

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *