Christofer Fjellner

Från ord till handling i kamp mot protektionism

När jag talat runt om i landet de senaste månaderna har jag varnat för en ny protektionistisk våg i finanskrisens spår. Verkar tyvärr slå till snabbare och bli allvarligare än jag kunnat ana. Innan jag somnade igår läste jag International Herald Tribune. De rapporterade om alla nya tullar och handelshinder som nu införs i den globala långkonjunkturens spår.

I november förra året lovade världens ledare i G20 vid toppmötet i Washington att inte införa nya begränsningar av handeln. Men tomma tunnor skramlar mest. Sedan dess Hela 17 utav G20 medlemsstater har infört nya tullar och handelshinder för att ”skydda sig mot handel. Totalt har man infört 47 nya sådana! Vad vi skådar är en ny protektionistisk kapprustning. Ryssland med tullar på bilar, Kina med begränsningar av livsmedelsimport, Indien med importförbud mot kinesiska leksaker och Argentina med licenser för import av textil och lädervaror.

Mänskligheten verkar oförmögen att lära sig av historien. Det var precis samma typ av protektionism som fick finanskrisen och den därpå följande lågkonjunkturen på 30-talet att utvecklas till en global depression. Historien avskräcker.

Idag kom nya möjligtvis ännu allvarligare nyheter. Världshandelsorganisationen WTO skickade ut ett pressmeddelande igår kväll där de förutspår att världshandeln kommer minska med hela 9% under 2009. För att förstå allvaret i budskapet kan tilläggas att detta är första gången världshandeln krymper efter andra världskriget. Att världens stora länder nu lägger sten på bördan genom att ytterligare försöka begränsa världshandeln med nya handelshinder är förödande. Det kommer att bli ett explosivt bränsle till lågkonjunkturen och kan i värsta fall förvandla den till en deprission.

Alla politiker med någon form av ansvarskänsla måste se som sin huvuduppgift att stoppa denna utveckling. Det räcker inte längre med läpparnas bekännelser och högtravande ord om fortsatt försvar av frihandeln. Det krävs handling. Kommande svenska ordförandeskapet bör göra detta till sin huvudprioritering. För vad vi behöver är precis samma typ av globala avspänning som man försökt använda för att mota militär kapprustningen. Skarpa åtgärder för handelpolitisk avrustning. Allt för att skapa förtroende. Sverige borde därför föreslå att EU unilateralt avskaffar ett antal konkreta tullar och handelshinder. Ge ett exempel för andra delar av världen att följa. Och det börjar bli bråttom!

0 kommentarer

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *