Christofer Fjellner

Gårdsförsäljning i majoritet

Efterfrågan på lokalt- och småskaligt producerad öl och vin är stor. Det finns fler än 160 vingårdar och 250 bryggerier i Sverige. Men utvecklingen hämmas av att det är svårt för producenterna att nå ut med sina produkter. Som det det enda landet i EU tillåter Sverige inte gårdsförsäljning av alkohol. Jag har länge arbetat för att ändra på det och göra gårdsförsäljning tillåten också i Sverige.

Nu ser det ut bli förändring.  I torsdags togs ett stort steg när en majoritet av riksdagsledamöterna i socialutskottet ställdes sig bakom ett förslag att tillåta gårdsförsäljning.

Jag har tidigare argumenterat för en modell som innebär att gårdsförsäljningen sker inom ramen för Systembolagets monopol. Vingårdar och mikrobryggerier görs till ombud för Systembolaget och tillåts lagerhålla sina egna produkter. Det är en kompromiss som bygger vidare på Systembolagets monopol i stället för att hota det. Förslaget som fick stöd i socialutskottet utgår också ifrån att gårdsförsäljningen ska tillåtas och monopolet bevaras.

Vingårdar och mikrobryggerier är spridda över hela landet och att tillåta dem att sälja sina produkter skulle gynna svenska ekonomi och bidra till fler jobb, särskilt utanför storstäderna och på landsbygden. Det är en liten frihetsreform som bidrar till att hela Sverige lever och utvecklas och som leder till bättre service och nya möjligheter för turistnäringen.

Efter att riksdagens socialutskott nu har beslutat om att gå fram med ett tillkännagivande om att införa gårdsförsäljning är vi ett steg närmare mål. Men det finns inga garantier för att gårdsförsäljning blir verklighet. Det krävs ett aktivt arbete för att Sverige som det sista landet i EU ska tillåta gårdsförsäljning av alkohol. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet motsätter sig fortfarande förslaget.

De gör det med hänvisning till folkhälsan. Men det är ett argument som ekar tomt. Det är knappast hantverksmässigt producerade och i sammanhanget dyra produkter som innebär en fara för folkhälsan. Lika lite lär det innebära en fara för folkhälsan om Systembolagets redan över 500 ombud blir något fler. Snarare är det så att gårdsförsäljning skulle vara ett välkommet och främjade tillskott till den svenska mat- och dryckeskulturen.

Regeringens avoga inställning till gårdsförsäljning hindrar dock inte oss moderater från att tillsammans med övriga partier i Alliansen att göra verklighet av förslaget. Det finns inget att vänta på.

0 kommentarer

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *