Christofer Fjellner

Goda nyheter för vinälskare och frihandelsvänner!

I går röstade vi för ökade importkvoter för vin från Kosovo. Eftersom importkvoterna för vin från västra Balkan har behandlat länderna i klump har Kosovo varit missgynnat. Nu stödjer vi att tullkvoterna görs om så att Kosovo får exportera mer vin till EU. Det är väldigt bra, både för den som gillar att dricka gott vin och för den som kämpar för en friare handel i världen.

På sikt hoppas jag såklart att alla tullar och importkvoter tas bort, det tjänar alla på. Detta är ett steg i rätt riktning, både för sänkta tullkvoter och ökad europeisk integration. Länderna på västra Balkan är i behov av mer handel och export för att kunna främja sin tillväxt.

Världen blir rikare, bättre och fredligare ju mer vi handlar med varandra. Jag vill fortsätta arbetet för att vinna den kampen en gång för alla.

2 kommentarer

 1. Anders Castberger

  23 oktober, 2013 - 21:59

  Alcohol is not an ordinary commodity

 2. Per-Åke Andersson

  24 oktober, 2013 - 13:06

  Instämmer. Vi ska ha ökad frihandel, men en frihandel med förnuft. Vissa produkter medför så stor skada att de inte kan handlas helt fritt. Alkohol är en sådan vara som kommer i konflikt med folkhälsa. Tobak är en annan produkt som också måste regleras.
  Så låt oss jobba på att integrera västra Balkan på alla möjliga sätt genom ökad handel, investeringar, ökat utbyte av annan art, men ställ inte folkhälsan skamvrån.
  Jag rekommenderar Institute for Health Metrics and Evaluations interaktiva site kring hälsorisker. För Eastern Europe gäller ”Alcohol use” som riskfaktor nr 1 för sjukdom och invaliditet. För Central Europe som nr 4 och för Western Europe nr 6. Inom alla regioner är alkoholen på väg uppåt på listan sedan 1990.
  Insatser som främjar en ökad konsumtion av alkohol förstärker sådana negativa effekter.

  http://www.healthmetricsandevaluation.org/gbd/visualizations/gbd-2010-change-leading-causes-and-risks-between-1990-and-2010

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *