Christofer Fjellner

Gordon Brown i plenum

thumb20090324-193125-1

Den brittiska premiärministern Gordom Brown är här och talar. Varför är egentligen oklart. Hans eget syfte är dock ganska uppenbart. Han ligger under med 12% i de brittiska opinionundersökningarna. Han är desperat i behov av att uppfattas som en internationell ledare. Och därför bjöd han också in sig själv hit…

Ett ganska svagt tal där han försökte beröra alla ämnen mellan himmel och jord. Det var ett tala av en socialdemokrat riktat till socialdemokrater (han stod och stirrade på deras gruppledare Schultz hela talet och det var nästan bara sossar som stöd och applåderade efteråt). Håller dock med honom i mycket av det han sa. Det var liksom svårt att inte göra det. Det var nämligen mest platityder. Mina brittiska kollegor, som sitter bakom mig i plenum, gav honom de elakaste omdöme de kunde: ”He is worse then Sarkozy”.

Märker dock en trend bland Europas ledare som är oroande. Alla pratar nästan bara om hur de ska komma åt skatteparadis och bonusar. Visst kan man uppröras över dessa. Det är dock knappast de som skapat finanskrisen och lågkonjunkturen. Det är ofta mer av publikfrieri än konkreta åtgärder för att få ekonomin tillbaka på banan. Och ett ensidigt fokus på detta gör att vi riskerar missa den kanske viktigaste uppgiften just nu: kampen mot protektionismen.

(Något som däremot var riktigt bra var Torie-ledamoten Daniel Hannans brutala sågning av Brown. Han brukar gå lite överstyr när han talar om EU men i detta var han klockren!)

0 kommentarer

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *