Christofer Fjellner

Hårdare regler för jägare minskar inte problemet med illegala vapen

Cecilia Malmström har startat en översyn av vapendirektivet för att komma åt användning och smuggling av illegala vapen. EU-kommissionen väntas komma med ett meddelande om översynen av direktivet någon månad. Det ryktas att EU-kommissionen vill förbjuda alla halvautomatiska vapen, skärpa reglerna för hur vapen förvaras ytterligare, införa 18-årsgränser för vapenhantering och obligatoriska mentaltest för vapenlicens.

Jag känner många jägare. Kraven på vapenhantering och förvaring är rigorösa redan idag. Sverige och EU har redan en av världens strängaste vapenlagstiftningar. Ytterst få av de vapen som används i illegala syften har varit legala vapen. Det finns forskning som visar på att sambandet mellan legala och illegala vapen är i det närmaste obefintligt. Den som vill ha ett illegalt vapen får tag i det på helt andra sätt. Hårdare krav för jägare och sportskyttar gör inte att vi kommer tillrätta med de problem med illegala vapen som faktiskt finns. Jag är därför frågande till Cecilia Malmströms initiativ.

Jag vill veta hur Cecilia Malmström och EU-kommissionen tänker. Därför har jag skickat ett brev till Cecilia, där jag ber henne förklara hur hon ser på frågan och hur hon tänker kring detta. För jag kan inte tänka mig att hon verkligen tror att hårdare regler för jägare och sportskyttar leder till färre vapenbrott. Organiserad brottslighet och grova vapenbrott kommer man inte åt genom att klämma åt jägarna och sportskyttarna.

202807

1 kommentar

  1. Glenn Anderson

    25 september, 2013 - 01:26

    Christofer Fjellner är helt korrekt i sitt resonemang. Jakt- och sportskyttevapen förekommer sällan i brottsligt sammanhang för de är för väldokumenterade redan nu. Brottslingar vill ha vapen som skjuter mycket och snabbt, vilket uteslutar det mesta som är lagligt att inneha.

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *