Christofer Fjellner

Hurra! Telecompaketet gick vägen!

Då har jag precis röstat om Telecompaketet här i plenum. Varit sjukt spännande! Till råga på allt avbröts omröstningen mitt i för att den ekumeniske patriarken i grekisk ortodoxa kyrkan skulle hålla ett högtidligt tal.
Hur som helst kommer det att ta några timmar att utvärdera hela resultatet men redan nu vägar jag säga HURRA! Det gick vägen!

Här har jag redogjort för de fem ändringsförslag som jag tyckte var viktigast. Av dem vann vi fyra stycken igenom! Vi har med andra ord slagit fast att: 1 man får inte tvinga bredbandsleverantörer att stänga av användare utan en juridisk process. 2 man får inte tvinga bredbandsleverantörer att filtrera användarnas trafik.

Det första som gick igenom var ändringsförslag 138 som den franska socialisten Bono och jag skrivit och slår fast att man inte får stänga av användare utan juridisk prövning. Röstsiffrorna var förkrossande 573 röster för mot 73 nej-röster.

Ändringsförslag 133 som jag skrev och Eva-Britt Svensson (v) plockade upp gick tyvärr inte igenom utan föll med 160 röster för och 503 röster mot. Det handlade dock om att man inte fick ålägga operatörerna att filtrera internetkommunikation.

Det sista uppvägs dock till viss del av att den stora kompromissen, 194, gick i genom, i princip enhälligt. Även denna lägger nämligen fast att man inte får filtrera internetanvändarnas internettrafik. Detta är dock inte en artikel utan ett så kallat recital, som har något mindre legal vikt.

Viktigast som förvånar mig mest var nog att var nog dock att ändringsförslag 166 gick igenom. Även det var ett ändringsförslag jag skrivit men som vänstergruppen skickat in (efter att jag misslyckats samla tillräckligt med enskilda ledamöters namnunderskrifter för att själv lägga det till plenum). Detta har ändringsförslag har de tydligaste skrivningarna som sätter stopp för Three strikes and your out (det vill säga att förbjuda den som åkt dit för upphovsrättsbrott på internet från att koppla upp sig på nätet).

Och hur gick det då för min stora motståndare här i parlamentet, Jaques Toubon? Jo, fransmännen blev i det närmaste förnedrade under dagens omröstning. De drog tillochmed tillbaka sitt ändringsförslag, 132, mitt under omröstningen i plenum. Som inte det var nog gjorde de ett misslyckat försök att hindra det muntliga tillägget till ändringsförslag 138 (som gjordes under omröstningen för att säkra maximalt stöd) genom att försöka förmå 40 ledamöter att ställa sig upp i protest (om 40 ledamöter står upp accepteras nämligen muntliga ändringar i plenum). De var minst sagt bittra när talmannen konstaterade att de var långt ifrån att samla de nödvända 40 ledamöterna och bad dem att snarast sätta sig ner igen. Mest förvånande var jag nog av att Junilistans Nils Lundgren var en av få icke fransmänn som ställde sig upp för att stötta Toubon. Han måste fått hjärnsläpp eller så har han bara inte koll på vad han röstar om…

Jag har nu gjort en intervju med TT och en med Svt om segern. Ska bli spännande att se vad de har för vilkel på dagens omröstningar.

7 kommentarer

 1. Audi A3 Sportback 2.0T Quattro

  24 september, 2008 - 18:36

  Tack!

 2. Henrik Siljebråt

  24 september, 2008 - 20:12

  Grattis och tack för ett förbannat bra jobb

 3. Onsdag

  25 september, 2008 - 00:35

  Det är enormt uppfriskande att se folkvalda politiker som inte är rädda för att samarbeta över partigränserna. Tack för din insats!

 4. Arhac

  25 september, 2008 - 11:31

  Ett stort tack för att du kämppar för såna här frågor!

  Kan du säga hur det muntliga tillägget till 138 löd eller nån länk till det?

 5. Anders Gardebring

  26 september, 2008 - 14:20

  Oerhört glädjande detta. Mycket bra jobbat Christofer!

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *