Christofer Fjellner

Hyckleriet i spelpolitiken fortsätter

Spelpolitik är ett kontroversiellt område och kanske är det därför så få intresserar sig för det. Av samma anledning har det kommit att präglas av hyckleri som få andra politikområden. Trots att lagförslaget som regeringen presenterar snart innebär en stor omreglering av spelmarknaden fortsätter området att präglas av samma dubbelmoral. Regeringens fina ord om konsumentskydd och höga krav på måttfullt spelande har inte mycket med verkligheten att göra. Spelpolitiken fortsätter handla om att fylla både Socialdemokraternas och statens skattkista. Så kan vi inte ha det i en fråga som ytterst handlar om folkhälsan i Sverige.

Låt mig ge fem exempel.

  • Skattebefriad spelverksamhet för Socialdemokraterna. Den nya spellagen innebär att privata aktörer får tillhandahålla spel på bl.a. sport och kasino-, bingo- och poker online. De privata aktörerna blir en del av den reglerade spelmarknaden i Sverige, vilket innebär att de också betalar skatt här. Men Socialdemokraternas egen spelverksamhet är undantagen och blir varken konkurrensutsatt eller skattepliktig. Det innebär att Socialdemokraterna inom ramen för A-lotterierna och Kombispel kan fortsätta att bedriva sin lotteriverksamhet utan att betala ett öre i skatt. Skatteintäkterna från lotteriverksamheten motsvarade 2016 en tredjedel av Socialdemokraternas intäkter och 90 procent av SSU:s. De senaste tio åren har Socialdemokraterna haft inkomster på över 500 miljoner från lotteriverksamheten.
  • Lottförsäljning på kredit och på telefon för Socialdemokraterna. Socialdemokraterna har gett sig själva ytterligare ett undantag – partiet får till skillnad från andra sälja lotter på kredit genom sitt bolag Kombispel. Genom aggressiv marknadsföring och försäljning av lotter på kredit drev partiet mellan 2014 och slutet av 2017 omkring 10 000 fall till Kronofogden. Dessutom har lotter sålts till personer som redan är skuldsatta, som en konsekvens av Socialdemokraternas egen lottförsäljning. Därtill kan läggas att det skriftlighetskrav vid telefonförsäljning som regeringen går fram med som av en slump inte ska omfatta försäljning av lotter.
  • Svenska spels reklambudget. Det är inte bara Socialdemokraterna som ägnar sig åt aggressiv marknadsföring. Samtidigt som Svenska spel försöker hindra sina konkurrenter att annonsera lägger företaget enorma summor på sin egen reklam – förra året sjunde mest av alla företag i hela Sverige. Samtidigt blev Svenska spels Lotto-reklam nyligen fälld av Spelbranschens expertgrupp för etisk marknadsföring för att den vilseledande påstår att Lotto leder till en “extravagant” tillvaro. Lite som att Systembolaget skulle göra reklam för fantastiska fyllor på Koskenkorva.
  • Staten är spelberoende. Fastän spelmonopolet går i graven vill regeringen behålla Svenska spel. Men om staten med trovärdighet ska kunna reglera spelmarknaden kan den inte samtidigt ha stora egna intressen på densamma. Staten ska tjäna pengar på att beskatta spelandet, inte på att själv bedriva spelverksamhet. Men Svenska spel är en kassako som genererar omkring fem miljarder kronor i skatteintäkter varje år. Därför, även om regeringen aldrig skulle erkänna det, säljs inte Svenska spel.
  • Svenska spel sätter krokben för konkurrenterna. Svenska spel kan inte alltid matcha sina konkurrenter när det gäller att erbjuda ett brett urval av sporthändelser att slå vad om. I stället finansierar de Riksidrottsförbundet och Svenska fotbollförbundet som lobbar för att förbjuda just sådana spel som Svenska spel själva inte erbjuder. Vi har med andra att göra med ett statlig bolag som delar ut sina pengar för att andra organisationer ska sätta käppar i hjulet för vassare konkurrenter.

Skillnaden mellan de fina orden om konsumentskydd och måttfullt spelande och verkligheten är gigantisk. Men så kan vi inte ha det i en fråga som ytterst handlar om folkhälsan i Sverige. I stället för det nuvarande hyckleriet behöver vi en seriös politik som bygger på fakta och kunskap. Det behövs en spelreform som skyddar spelarna och är till gagn för allmänheten. Det behövs en spelreform som bryter Socialdemokraternas och statens spelberoende.

0 kommentarer

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *