Christofer Fjellner

Kampanjdag i Nyköping

 

thumb_20090414-200228-11

 
I dag tar jag ett senare flyg till Bryssel. Prioriterade istället en kampanjdag i Nyköping. Talade för Moderata Seniorer där som mönstrade imponerande 30-talet åhörare trots bra väder och att vi höll det vid 14:00. Märks att det är god stämning i moderaterna just nu.

Huvudskälet till besöket i Nyköping var dock att besöka ett projekt för återställande av strandängar. Det gjordes i anslutning till en fågelsjö. Fanns många beslut jag varit med om att fatta i Europaparlamentet som påvekade deras arbete, rent av för många…

Området var av naturvårdsskäl skyddsvärt och hade därför klassats som ett Europeiskt så kallat Natura2000-område. Det gör att Länsstyrelsen har ett särskilt ansvar för att bevara naturen där. De hade dock blivit väldigt glada när den lokala hembygdsföreningen på eget initiativ hörde och meddelade att de vill restaurera de gamla strandängarna. För detta fick de även EU bidrag, då allt mindre av EUs jordbruksstöd går till odling utan det istället går miljö och landsbygdsutveckling.

I sitt arbete stötte de dock på patrull. Med hänvisning till EUs vattendirektiv fick de inte gräva upp ett gammalt dike som ledde vattnet från ängen ned til den närliggande fågelsjön. Diket riskerade enligt samma Länsstyrelse att föra med sig för mycket kväve och fosfor ned i sjön. Schysst målkonflikt… Först vill länsstyrelsen att ängen ska förvandlas från sumpmark till betesmark, och till och med ge bidrag för arbetet, för att sedan vägra ge tillstånd för den enda möjligheten att lösa uppgiften. Ska helt klart gräva mer i hur Sverige tillämpar EUs vattendirektiv. Får allt fler raporter om orimligheter som konsekvenser av det. Att vi skyddar och förbättrar kvalitén på vattnet i Europa är viktigt. Men det är inte i Sverige de största problemen finns. Vi ska hä hårda men skäliga regler. Och svenska myndigheter ska inte skylla på EU om man inför krav som är långt hårdare än dem i andra EU-länder, som infört precis samma vattendirektiv från EU.

(Ja, bilden den är från Öster Malma, Jägarförbundets gård, där vi åt lunch och jag träffade några vänner på förbundet.)

0 kommentarer

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *