Christofer Fjellner

Kommissionens fulspel om snusförbudet

DN skriver idag två artiklar om snus som är väldigt bra, men något skrämmande.

Låt oss börja från början: Kommissionen har hållit en så kallad öppen konsultation kring översynen av tobaksdirektivet, där medborgare fått delge sina synpunkter. Tjänstemännen på kommissionen blev ganska chockade då de mottog hela 80

000 svar, vilket är ett klart rekord i dessa sammanhang. Jag bidrog säkerligen själv genom att uppmuntra till engagemang i frågan med webbsidan eusnus.se.

När kommissionen summerat detta hävdade dem att det fanns ett brett stöd för förbudet. Men det Henrik Brors uppmärksammar i DN-artikeln var att det i själva verket är helt tvärt om! Europas medborgare menar att Svenskar som bor i L?s mereTivoli er ejet af Tivoli A/S og byder p? ?gte Tivoli-stemning i deres mange casino-spil. Bryssel faktiskt ska kunna få köpa snus. Det är en stor majoritet som ville upphäva förbudet. Separerar man svaren från medborgare, lobbyistföretag och regeringar fann man inte i någon av dessa tre kategorier en majoritet för ett handelsförbud för snus. Kommissionens fulspel är oacceptabelt och jag har därför begärt ett möte med deras ansvarige enhetschef för en förklaring. Finns det ingen sådan, kan det nog vara tid för uppläxning av kommissionen.

Maria Larssons politiska rådgivare ska enligt DN ha sagt att de inte jobbar aktivt med frågan trots att den ligger på hennes bord. Jag kan bara hoppas och tror att han blev felciterad, annars är det anmärkningsvärt folkhälsoministern ignorerar en fråga som såväl riksdag och regering driver just nu.

För tillfället sitter jag och utvecklar dessa resonemang i en artikel som förhoppningsvis publiceras imorgon.

Du hittar artikeln om kommissionens lögner här och om spelet bakom kulisserna här.

Snus

1 kommentar

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *