Christofer Fjellner

Lämnar Socialdemokraterna frihandelslinjen?

Principen om frihandel är viktigare än på mycket länge. USA:s nya president Donald Trump har redan sagt upp ett frihandelsavtal med tolv länder kring Stilla havet och hotar att säga upp det existerande avtalet med Kanada och Mexiko. Sveriges regering säger sig vilja värna frihandel och har kämpat för det frihandelsavtal med Kanada som Europaparlamentet godkände idag. Det är bra. Men när det väl kom till kritan kunde inte regeringspartiernas ledamöter i Europaparlamentet stå upp för frihandel, ens med ett land som Kanada. Det är ett svek mot Sverige, svenska jobb och den öppenhet vi alltid har stått för.

 

Frihandelsavtalet med Kanada debatterades faktiskt i minst två parlament idag. I Europaparlamentets debatt var jag den enda svensk att försvara den traditionella svenska frihandelslinjen. I talarstolen i Sveriges riksdag stod Miljöpartiets Pernilla Stålhammar och sade att MP stödjer Kanada-avtalet. Men i Europaparlamentet valde Miljöpartiets fyra Europaparlamentariker att rösta nej till avtalet. Det kanske inte är så konstigt, ändå. Miljöpartiet röstar nämligen nej till alla frihandelsavtal som EU tecknar, oavsett om det är med moderna liberala demokratier som Kanada eller fattiga länder i Afrika. Deras enträgna motstånd mot frihandel går så långt att deras partigrupp aktivt motverkar förhandlingarna om ett grönt frihandelsavtal som ska slopa tullar på miljövänliga varor! Låt mig bara räkna upp några länder MP inte vill sänka EU:s tullmurar för: Bolivia, Armenien, Costa Rica, Kap Verde, Ecuador, Georgien, Mongoliet, Peru, Paraguay, Pakistan, Namibia, Swaziland och Botswana, Ghana och nu Kanada.

 

Även Socialdemokraterna tycks ha problem med den linje för frihandel och öppenhet som som svenska regeringar, borgerliga som socialdemokratiska alltid har drivit. S-ledamöterna Marita Ulvskog och Anna Hedh kunde i omröstningen varken ta ställning för eller emot frihandelsavtalet. För dem spelar det uppenbart ingen roll att Kanada-avtalet varit en prioriterad fråga för Sverige och svensk handelspolitik. Inte heller tycks de lyssna på näringslivet och facken som säger att frihandelsavtal behövs för svensk konkurrenskraft och för att svenska företag ska kunna skapa nya jobb. Istället tycks de slänga sitt partiprogram i papperskorgen så fort de går ut i avgångshallen för att flyga till Bryssel eller Strasbourg.

 

För till syvende och sist handlar det om ett svek mot svenska arbetare när svenska företag ska tvingas möta tullmurar och andra handelshinder så fort de vill exportera utanför Europa. Som ett av världens mest handelsberoende länder har vi inte råd med fler murar. Det urholkar vår konkurrenskraft om inte svenska företag får tydliga regler för vad som gäller vid handel. Svenska lastbilar måste kunna säljas utan protektionistiska regler utomlands och teknikföretag har inte råd att betala tullar när de köper från underleverantörer. Men det är också ett svek mot svenska familjer som utan frihandel får dyrare mat, varor och tjänster varje gång de går och handlar.

 

Frihandelsavtalet med Kanada har debatterats över sex gånger i parlamentets handelsutskott och många fler i andra utskott. Vi har fått tydliggörande information från EU-kommissionen och svenska myndigheter som slagit hål på alla myter och lögner som spritts kring avtalet. Valet idag borde alltså vara glasklart.

 

Jag visste att Europas socialdemokrater har svåra problem och är djupt splittrade i frihandelsfrågan. Men jag trodde inte att de svenska Socialdemokraterna hade sjunkit så lågt att de trots all denna debatt, öppenhet och analys inte kan ta ställning. Det är minst sagt oroande om Socialdemokraterna går mot protektionism och slutenhet när handel behövs som mest.
Men S och MP visar idag också förakt mot sina egna väljare. För vilket besked ger de sina väljare egentligen? Är en röst på S och MP en röst för eller mot frihandel? Är det en röst för mer öppenhet eller fler murar? Det är en legitim fråga och något som de rödgrönas väljare faktiskt har rätt att få veta.

0 kommentarer

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *