Christofer Fjellner

Måndagsrörelsen behövs!

När ukrainarna gick man ur huse för att protestera mot kleptokratin som höll landet i ett stadigt grepp blev jag både glad och orolig. Glad, eftersom det var så tydligt att de demonstrerade för att få tillhöra Europa, de demonstrerade för att Janukovytj vänt sig från en demokratisk och marknadsekonomisk gemenskap till förmån för en förre detta KGB-agent som sörjer Sovjets undergång. Orolig, därför att jag undrade hur stora protester Janukovytj skulle tolerera, och vad hans reaktion skulle bli.

Det sägs att ingenting är lika kraftfullt som en idé vars tid har kommit. Det visade demonstranterna under Euromaidan, och flera av dem fick betala med sitt liv för sin övertygelse. Det är egentligen varken högstämt eller särskilt komplicerad: Ukrainarna ska få bestämma över Ukraina. Inte Janukovytjs oligarker, inte Putin och inte någon annan. När Janukovytj flytt, hoppades jag att det betydde att striden var över. Nu kunde kraften ägnas åt att försöka bygga upp ett nytt Ukraina i väntan på nyvalet.

Men Vladimir Putin ville inte stå vid sidan av och släppa ett gyllene tillfälle att expandera sitt territorium och sina geopolitiska drömmar. Hans agerande hör till ett annat århundrade och det står helt klart att han bryter mot internationell rätt. Det ryska agerandet har solkat ner vad som var en folklig seger och skapat en ny konflikt i Europa.

Det finns inga förmildrande omständigheter, inga ursäkter eller förklaringar som duger. Ryssland måste ut ur Ukraina.

Ukrainas folk ska inte behöva lida för en stormakts fantasier. De måste orka fortsätta kämpa för demokrati, frihet och rätten att välja sin egen väg. Ukraina måste få välja Ukraina. Kan vi göra något, så kan vi ge dem vårt moraliska stöd. Därför behövs Måndagsrörelsen för ett fritt Ukraina.

2 kommentarer

 1. Christian Jagge

  10 mars, 2014 - 12:49

  Det är mycket konstigt att EU stödjer högerextremisterna i Ukraina trots att EU är emot högerextremisterna inom EU.

  Svoboda är en högerextremistisk parti (nynazister). De sitter i den ukrainska regeringen tillsammans med andra partier (delvis är högerextremister). Ukraina anses mer som farlig land för EU.

  EU överväger bidra ett stödpaket 100 miljarder kronor till Ukraina. Varifrån kommer EU-pengarna? Det känns främmande för oss att lyda auktoritära EU när det gäller ekonomipolitiska frågor. Ukraina kostar EU 120 miljarder euro att bygga upp, därefter får EU tillbaka 5 miljarder kr från Ukraina.

  Därför ska Ukraina inte tillhöra EU.

  EU bör inte skriva frihetsavtal med USA. Enligt mina analyser säger att frihetsavtalet gynnar USA med 71 procent. USA kommer att köra över EU när det gäller anställning- och sociala villkor. Det gäller också miljöpolitik. EU förlorar mycket på frihetsavtal med USA.

  Det är en varningssignal till EU. Skriv inte frihetsavtal med USA.

 2. Björn Markstedt

  9 april, 2014 - 04:10

  Rysslands agerande i Ukraina är helt förkastligt.
  Jag har bott i Ukraina i 20 år. är gift med en Ukrainsk kvinna vars familj härstammar både från Ryssland och Ukraina. Under alla dessa år upptäckte jag inga aggressioner mellan människor beroende på deras familjebakgrund. I min frus familj pratar de flesta ryska och andra ukrainska.
  Putin har under lång tid bedrivit en ”krigs-propaganda” som accelererat undan för undan. Denna propaganda är fylld av lögner. Ryska ligister och prickskyttar har skickats till Ukraina för att göra allt de kan för att destabilisera landet. I Krim hävdade Putin att soldaterna som opererade på gatorna var ”frihetskämpar”. Putins mål är glasklara och han skyr inga medel för att nå dessa mål. Media och hela hans propagandaapparat är 100% styrd av honom. Göbbels skulle ah blivit imponerad!
  Jag deltog i Oktober-revolutionen 2004, var ordförande i Europeisk Handelskammaren i flera år och har min frus slaktningar och våra vänner kämpat på Maidan.
  Favoritlögnerna från Putin är att kalla folkets uppror och den nya regeringen för en högerextremistisk (nynazister) statskupp. Sanningen är folket hade fått nog av korruption och diktatorisk president.
  Putin är bara intresserad av den ryska makten och har inget intresse alls av vad som är bra för det Ukrainska folket.
  Jag önskar att mina släktingar och deras barn skall få växa upp i ett demokratiskt och västerninspirerat
  land och inte i en diktatur, styrd av en maktgalen Putin och där framtiden bara är mörker. Hur någon kunnig svensk kan se Ryssland som ett positivt land överstiger min förmåga och därförr jag övertygad om att synpunkter som stöder Ryssland är fabricerade i Ryssland.
  STARTA EN MEDBORGARGARDE MOT ALLT RYSKT Bojkotta allt ryskt!
  Uteslut Ryssland från alla organisationer, t.ex. Europarådet, Olympiska Kometen, etc.. Avbryt allt samarbete på alla fronter. Stoppa visa till alla ryska medborgare till Sverige. Köp inga ryska varor med starta av allt som berör energi. Upphör med allt idrottsutbyte. Investera inte i svenska företag som verkar i Ryssland, i synnerhet Kinnevik som tjänar pengar på Putins krigspropaganda, Oljebolaget Gunvor, mm,
  Risker och etiska motiv samverkar. Något måste göras som påverkar vanligt folk i Ryssland.

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *