Christofer Fjellner

Miljöpartiet vägrade Sri Lanka sänkta tullar

Frihandel är det bästa sättet att utrota fattigdom. Historien visar gång på gång hur fattiga länder blivit rika genom öppenhet och frihandel. Idag får ett till land större chanser att ta resan från fattigdom till välstånd genom frihandel. Från och med idag får Sri Lanka sälja helt tullfritt till EU på 66 procent av alla de produkter där de tidigare mött Europas höga tullmur. Men det fanns motståndare – Miljöpartiet kunde sin vana trogen inte rösta för lägre tullar till ett litet fattigt land som Sri Lanka.

Miljöpartiet talar ofta om solidaritet med världens fattiga. Men när de har en chans att påverka utvecklingen i några av världens fattigaste länder agerar de allt annat än solidariskt. Burma, Bolivia, Armenien, Costa Rica, Cap Verde, Ecuador, Filippinerna, Georgien, Mongoliet, Peru, Paraguay, Pakistan, Namibia, Swaziland, Botswana, Sydafrika, Lesotho och Mocambique, Ghana och Kazakhstan är bara några av de länder som MP tidigare tyckt ska möta höga tullar när de exporterar till EU. Nu fogades alltså ett till land på listan som MP vill ha höga tullar mot: Sri Lanka.

I Europaparlamentet är jag ansvarig för det allmänna preferenssystemet, GSP. Det är EU:s guldstandard i arbetet för frihandel med fattiga länder men också för att handelspolitiken ska bidra till att stärka förutsättningarna för mänskliga rättigheter, skydd för miljön och folkhälsan. Det var också under det här systemet som Sri Lanka får tullsänkningar idag. De har nämligen ratificerat och arbetar hårt med att implementera 27 internationella konventioner för att främja lagstyre, mänskliga rättigheter, arbetsskydd och miljöskydd. Jag ska vara ärlig. Sri Lanka är inte Norge. Allt är inte perfekt i Sri Lanka. Men om landet vore Norge skulle vi inte behöva GSP. Fattiga länder präglas oftast inte bara av fattigdom utan också förtryck och miljöförstöring och det är därför GSP behövs, så att dessa länder kan låta arbetet för mänskliga rättigheter gå hand i hand med ekonomisk utveckling.

Man undrar också hur tillståndet är i samarbetsregeringen. Utrikesminister Margot Wallström tog redan för ett år sedan strid för att Sri Lanka skulle få de här tullsänkningarna. Men när det kommer till omröstning i Europaparlamentet kan inte samarbetspartnern Miljöpartiet rösta för. Det förvånar mig egentligen inte. Ingenting tycks kunna övertyga Miljöpartiet om att vilja sänka tullar. Det är inte bara EU:s frihandelsavtal med Kanada som MP sagt nej till. Inte ens när den skjutna skolflickan och senare nobelpristagaren Malala Yousafsai eller burmesiska frihetskämpen Aung San Suu Kyi vädjade till Europaparlamentet att sänka tullarna mot Pakistan eller Burma kunde de rösta för tullsänkningar.

Miljöpartiet väljer att med en dåres envishet att kämpa för att behålla EU:s höga tullmurar mot fattiga länder. Det är rent ut sagt stötande hur ett parti som säger sig värna om ekonomisk utveckling i fattiga länder alltid vägrar dem det bästa verktyget att bekämpa fattigdom.

0 kommentarer

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *