Christofer Fjellner

Om mig

Jag är född och uppvuxen i Enköping, och för mig är det viktigt att alltid komma ihåg att kunna kombinera min tro på det europeiska projektet med en lokal förankring, och en förståelse för hur de beslut vi fattar i Bryssel påverkar människors vardag i Sverige.

Mitt politiska engagemang väcktes i tiden kring den svenska folkomröstningen om EU-medlemskapet – där jag var en stark förespråkare av ett inträde. Det är idag 20 år sedan Sverige gick med i EU och vi har idag ett helt annat Europa än vi hade i mitten av 1990-talet. Då hade Östeuropa nyligen återvunnit sin frihet, men Europa var fortfarande splittrat. Det råder ingen tvekan om att det Europa vi har idag är bättre än det Europa vi hade då. Och EU är faktiskt en viktig del i det.

Jag brukar säga att vi märker av EU när EU inte fungerar. Men när EU fungerar märker vi inte av det. Titta bara på den fria rörligheten, de gemensamma standarderna eller handelsavtalen EU sluter med andra länder. Det är sådant som gör livet enklare, som ger stöd för tillväxt och jobb men som vi idag tar för givet.

Europa står nu inför fler utmaningar än på länge. Men det är viktigt att komma ihåg att det inte är EU som skapat de utmaningar vi står inför. Men EU är en viktig del av lösningen. EU kan inte göra allt och därför är det viktigt att vi fokuserar på de stora gränsöverskridande frågorna. Vi ska inte ge EU nya uppgifter där Bryssel bara lägger sig i folks vardag. EU måste back to basics!

Det allra viktigaste i mitt liv är min familj. Mina döttrar Ebba och Linnea, min sambo Erika och min bonusson Gaspard i Stockholm, min mamma i Enköping och min pappa i Ängelholm. Och såklart mina syskon Caroline och Axel.

Min tid delas mellan Stockholm, Bryssel och Strasbourg. Då jag inte arbetar så tycker jag om att påta i trådgården i min lilla stuga i Stockholms skärgård, lyssna på synth, göra rabarbersaft och umgås med familjen.

Jag har varit ledamot av Europaparlamentet sedan 2004.