Christofer Fjellner

Övervakningsdebatten får inte leda till protektionism

Vi måste kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt. Vi vill ha skydd för privatlivets helgd, och vi vill ha frihandel. Om det ena hotas får vi inte lockas att också hota den andra. Därför är det unket att Europaparlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter nu använder NSA:s spionage som ett svepskäl för att driva en protektionistisk agenda och grusa frihandelsförhandlingarna mellan USA och EU.

Europaparlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter antog i veckan en resolution om NSA, om dataskydd och skydd för privatlivet. Detta tillhör utskottets mandat och är givetvis helt i sin ordning. Men precis som när Europaparlamentet ville undanta så kallade “audiovisuella tjänster” från avtalet för att skydda fransk film så är det underliggande skälet protektionism och rädsla för handel. Ja, alla villkor, begränsningar och undantag som antas såhär i förhandlingarnas linda försämrar förutsättningarna att nå ett ambitiöst avtal som leder till mer frihandel emellan.

Självklart måste vi diskutera massövervakning, det är inte det min kritik handlar om. Men vi behöver inte ha mindre internationell handel för det. En mer integrerad värld, med mer frihandel och ett större utbyte av varor och tjänster, är snarast en förutsättning för att kunna ha framgångsrika diskussioner om säkerhet, spionage och övervakning.

1 kommentar

 1. tony

  16 februari, 2014 - 21:18

  Hur kan du skriva en sådan artikel om alla utländska chaufförer i Sverige.
  De tar våra svenska jobb Lever under slavliknande förhållande .
  Du har absolut noll koll på hur det ser ut inom transportsektorn.
  Sedan säger du att vi ljuger om hur det ser ut men lever man i en skyddad bubbla som parlamentariker så behöver man ju inte bekymra sig.
  Men du kanske inte förstår vilka som betalar din lön.ta reda på det innan du öppnar din o pratar så mycket skit

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *