Christofer Fjellner

Protektionism är inte lösningen på klimathotet!

Tydligen är rötmånaden inte över. I alla fall inte i politiken. I går meddelade Miljöpartiet att de vill införa klimatavgifter – ett slags tull – på produkter från länder som har lämnat Parisavtalet om klimatet. De hade kunnat säga vad de egentligen menar: nya höga tullar mot produkter från USA. USA är nämligen det enda landet som har lämnat Parisavtalet. Förslaget är dumt. Kanske rent av det dummaste Miljöpartiet presenterat, och i den kategorin är konkurrensen trots allt ganska tuff. Det skulle nämligen nämligen drabba jobb, tillväxt och föra in Europa i ett värre handelskrig med USA. Men framför allt skulle det få negativ påverkan klimatet, rejäl sådan!

Att införa en tull på produkter från USA är som att försöka skjuta prick med ett hagelgevär. Tullen kommer att slå lika hårt oavsett hur och var i USA en produkt är tillverkad. Det innebär att exempelvis Kalifornien som på många sätt är en global föregångare i klimatarbetet – utsläppen där är lägre än år 1990 i det som är världens femte största ekonomi – drabbas lika hårt som delstater som inte minskar sina utsläpp alls. Faktum är att Kaliforniens klimatpolitik är bland världens tuffaste och delstaten har tillsammans med nio andra fått undantag från federala regler för att kunna gå före i klimatarbetet.

Parisavtalet må vara en framgång för klimatarbetet, men det säger ärligt talat ingenting om hur klimatsmarta produkter är från länderna som undertecknat det. Det här vet givetvis Miljöpartiet om, men de struntar uppenbarligen i det för att inte behöva kladda ner ett utmärkt tillfälle till ett utspel med fakta. Att ett land har undertecknat Parisavtalet säger nämligen väldigt lite om ambitionerna för klimatarbetet.

Enligt Parisavtalet kan till exempel världens största utsläppsland, Kina, fortsätta öka sina utsläpp ända fram till 2030. Detta trots att Kina per capita redan släpper ut mer än EU. Indien som i dagsläget har ganska låga utsläpp, men som med sin ekonomiska utveckling och stora befolkning kommer att bli en utsläppsbomb, har i enlighet med Parisavtalet inte ens någon gräns för när man ska sluta öka sina utsläpp. Ändå vill Miljöpartiet införa en klimatavgift som slår urskillningslöst på produkter från USA och Kalifornien. Visst är det bedrövligt att USA lämnar Parisavtalet men det betyder knappast att amerikanska produkter är de sämsta för klimatet. Faktum är att USA trots bristande klimatambitioner till skillnad från Kina och Indien minskat sina utsläpp sedan 2007. Att då med tullar ge amerikanska produkter en konkurrensnackdel jämfört med kinesiska och indiska är inte bara usel handelspolitik, utan framför allt en katastrofal klimatpolitik.

Sammantaget är förslaget precis så oseriöst som vi tyvärr tvingats vänja oss vid att miljöpartiets miljöpolitik brukar vara. Ytterligare en konflikt med USA är knappast vad EU behöver i det här läget. Vi ska inte bemöta Trumps skadliga klimatpolitik med Trumps lika dåliga handelspolitik och ensidigt införa handelshinder mot andra länder. Men däremot kan vi använda vår handelspolitik för att främja klimatet. Med nya frihandelsavtal som det med Japan – det största hittills – som snart kan träda i kraft innebär att vi också gemensamt ska samarbeta för att begränsa våra utsläpp.

Inte heller är det ett särskilt nytt förslag från Miljöpartiet. När vi för två år sedan förhandlade om EU:s system för utsläppshandel drev vissa gröna och socialdemokrater ett sådant förslag i Europaparlamentet men det röstades ned.

Sverige ska verka både nationellt och i EU och på global nivå för att utsläppen ska minska. Det är bra att Miljöpartiet som så ofta tror att Sverige existerar i ett vakuum – inte minst med den verkningslösa flygskatten som har flyttat utsläppen till Danmark – lyfter det globala perspektivet. Men det är synd att de gör det på det här sättet. Det visar återigen att Miljöpartiet bryr sig mer om att bevara ett skimmer av idealism, än om faktiska politiska resultat som på riktigt gör skillnad för klimatet.

0 kommentarer

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *