Christofer Fjellner

Rätt prioritering, fel konsekvens

Jag har fått flera förfrågningar av medierna att kommentera regeringens budget och då särskilt höjningen av skatten på snus. Det finns en förväntan eller kanske rentav en önskan att jag rasar mot regeringens förslag. Men senast i går tackade jag nej till att intervjuas av Niklas Svensson i Expressen. Expressen har några kommentarer från mig, som inte är osanna, men ger sken av att jag på klassisk kvällstidningsmaner rasar mot skattehöjningen. Han hävdar att jag sågar satsningen på skolan, men det är inte riktigt sant. Jag håller med Anders Borg att det är rätt att prioritera skola framför tobak.

Regeringen har sänkt skatterna rejält och välbehövligt i Sverige under de senaste mandatperioderna. Det har kommit oss alla till del. Men vad viktigare är så har regeringen tagit ansvar för Sveriges finanser. Det innebär att man ibland måste höja vissa skatter, för att sänka andra eller få utrymme för satsningar på skolan. Alla skattehöjningar får på något sätt negativa konsekveneser, men nog är alla överens om att tobaksskatten är en av de minst skadliga skatterna.

Däremot tycker jag att det är synd att skatten på snus blir högre än på cigaretter. Oavsett hur man ser på dessa ovanor är det utan tvivel så att snus är det minst farliga alternativet. Att man höjer skatten på snus betyder inte att man är omedveten om detta. Det beror troligtvis på det rimliga avvägandet att risken för ökad smuggling är högre för cigaretter och intäktsmöjligheter för organiserad brottslighet därmed större. Risken för att snus ska börja smugglas in i Sverige är naturligtvis mycket liten. Men trots denna rimliga utgångspunkt får den ändå den orimliga konsekvensen att det mindre farliga tobaksvanan blir dyrare. Det blir tokigt.

Den stora utmaningen för snuset och landets snusare är dock inte skattehöjningen, det är snarare EU:s förbud mot att informera om smakerna på snus i det kommande tobaksdirektivet. Både jag och regeringen har jobbat hårt mot detta förbud. Nu blir alltså snuset dyrare och konsumenterna får sämre information om produkten. Det är en dålig kombination. Nu när tobaksdirektivet blir en svensk lag är det viktigt att vi moderater underlättar för snustillverkarna att kunna ge bra konsumentinformation.

Noterade för övrigt att Ulvskog försökt påskina att hon, och endast hon, tagit strid för det svenska snuset. Hon verkar dessutom upprörd över skattehöjningen. Henne tycker jag man ska hantera som andra nättroll: med ett skratt.

2 kommentarer

 1. Jan Christer Wahlbäck

  11 april, 2014 - 17:54

  Hej!
  Jag kan inte förstå regeringens syn på vårt snus. Nu skall vi snusare återigen straffbeskattas. Slutade själv röka för 41 år sedan av hälsoskäl och för att familjen skulle skonas av min nikotinanvändning. Det är synd att vår lilla nations särart i nikotinhänseende heller inte tycks påverka EU och alla som dör av rökning. Jag tycker att du skall kämpa vidare men också påverka dina partikollegor i rätt riktning ang. den nu aviserade skattehöjningen.
  Mvh
  Jan Christer Wahlbäck

 2. Lars Jonsson

  18 april, 2014 - 12:11

  Är djupt besviken på att Moderaterna är ett skattehöjarparti. Att man nu 6 gånger höjt punktskatten på min tämligen ofarliga last nämligen snuset.

  Detta går inte att motivera med folkhälsa, detta då det inte ens går att räkna ut någon farlighet för snus pss som man kan göra för tobak, trafik, sockerkonsumtion, etc.

  Professor Robert Nilsson (institutionen för genetik, mikrobiologi och toxikologi, Stockholms universitet) i en debattartikel i Dagens Medicin: ”Från ett molekylärbiologiskt perspektiv saknar således hypotesen att svenskt snus utgör en betydelsefull cancerrisk biologisk trovärdighet. En nyligen genomförd samlad analys av samtliga epidemiologiska studier på området ger stöd för denna slutsats.”

  Att extrabeskatta 1 miljon av befolkningen är en bedrövlig politik…

  // Lars Jonsson

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *