Christofer Fjellner

Regeringen borde bojkotta fotbolls-VM

Sveriges regering borde bojkotta fotbolls-VM i Ryssland i sommar. För Vladimir Putin handlar VM om mer än bara fotboll. Det är ett propagandaprojekt som ger makthavarna i Kreml en möjlighet att sola sig i glansen från världens största idrottevenamng. Men Ryssland har under Putins styre utvecklats till en diktatur som inte skyr några medel för att få sin vilja igenom – inte ens mord och krig. Den svenska regeringen ska inte agera statister åt Putins regim, utan istället tydligt markera mot den aggressiva politik som präglar utvecklingen i landet.

Den ryska regimens försök att mörda dubbelagenten Sergei Skripal i Salisbury var inte en engångsföreteelse, utan en i raden av fientliga handlingar. Krim står sedan annekteringen 2014 under rysk kontroll och konflikten i östra Ukraina som Ryssland startade pågår alltjämt. Därtill kan läggas kriget i Georgien och återkommande ryska kränkningar av svenskt luftrum. Den ryska regimen saknar hämningar när den driver igenom sin politik och försöker uppnå sina mål.

Ett angrepp på Storbritannien är ett angrepp på hela Europa. EU måste fortsätta att visa prov på sammanhållning, solidaritet och beslutsamhet och ge sitt stöd till Storbritannien. I samband med mordförsöket i Salisbury beslutade Storbritannien att varken kungahuset eller regeringsmedlemmar åker till Ryssland i sommar. På samma sätt som Sverige och många andra medlemsländer visade lojalitet med Storbritanniens beslut att skicka hem ryska diplomater borde Sverige och resten av EU se till att inga medlemmar från regeringarna eller kungahusen närvarar vid VM i sommar.

Jag brukar akta mig för att förespråka sanktioner eller andra åtgärder som trappar upp konflikter, särskilt om de drabbar befolkningen. Men att den svenska regeringen bojkottar fotbolls-VM drabbar inte vanliga ryssar. Men det är likafullt en viktig och synbar politisk markering som drabbar den ryska regimen.

Det är viktigt att skilja på politik och idrott. Svenska fotbollslandslagets deltagande i VM är inte en fråga för mig eller mina kollegor i politiken utan en fråga för Svenska fotbollförbundet. Men för Sveriges regering är det här större än fotbollen. Det handlar om att ett ryskt mordförsök i en annan EU-medlemsstat. Då kan det officiella Sverige inte låtsas som att det regnar och mindre än ett halvår senare frottera sig med Kremlhöjdare på läktarna i Ryssland.

Om enskilda fotbollssupportrar ska besöka VM är såklart inte heller en fråga för politiken. Människor som stöttar fotbollslandslaget på plats representerar inte det officiella Sverige. Men jag tycker att fotbollssupportrar ska ta sig en funderare över vilka evenemang som besöks. Personligen skulle jag inte besöka Ryssland för att titta på fotboll i sommar.

Vi behöver se på Putins Ryssland med nyktra ögon. Putin har maktambitioner som hotar hela Europa. EU måste vara beslutsamt och stå samlade mot hotet. Att den svenska regeringen lämnar sina stolar tomma vid fotbolls-VM i sommar och uppmanar sina europeiska kollegor att göra samma sak är en liten men viktig markering mot diktatur och förtryck.

Europa måste förstå situationens allvar och inte spela med i Putins teater.  

0 kommentarer

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *