Christofer Fjellner

Regeringen måste ta strid för smakmärkning av snus

Regeringen måste ta strid för snuset. EU-kommissionen har fått för sig att det inte får stå vad snuset smakar på snusdosorna. Kommissionen hänvisar till en EUs tobaksdirektiv, vilket är nonsens. När Sverige gick med i EU fick vi ett undantag som säger att det är upp till oss själva att reglera snuset. Varför ska EU ha synpunkter på snuset när det ändå inte får säljas i EU? Det enda rimliga är att vi fattar beslut om snuset på egen hand i Sverige. Därför förväntar jag mig att den svenska regeringen tar strid för snuset och ser till att EU-kommissionen håller fingrarna borta.

Det faller på sin egen orimlighet att snus inte ska få smakmärkas. Kommissionen ifrågasätter inte att vi har rätt att tillverka snus med olika smaker. Hur dumt är det då inte att vi fråntas rätten att veta vad snuset vi köper smakar? Ambitionen brukar annars vara den motsatta: att du som konsument ska ha rätt att få mer information om produkten du köper. Nu verkar kommissionen tvärtom vilja att vi konsumenter ska få mindre information.

EU-kommissionen gör bort sig och detta lär knappast stärka EU:s aktier i Sverige. Rätt eller fel så finns det få saker som engagerar svenskar så mycket i EU-frågan som snuset. Vi är säkert många som minns bildekalen med texten “Gärna EU, men inte utan min prilla”. Dessutom rimmar det illa med kommissionens ordförande Jean-Claude Junckers idé om att EU ska vara “big on big things and small on small things”. Att dumreglera en produkt som inte ens är tillåten i EU är knappast i linje med det mottot. Om kommissionen går vidare med sitt krav kommer de som förknippar EU med onödiga regleringar och böjda gurkor att få vatten på sin kvarn.

Kommissionen gör dessutom bort sig när det kommer till lagstiftningen. EU-direktivet som kommissionen hänvisar till innehåller inte ett uttryckligt undantag för smakmärkning snus, men det beror på ett misstag i paritet med ett tryckfel. Jag vet därför att jag var med och arbetade med lagstiftningen i Europaparlament. Det var dock en allmän uppfattning att EU:s smakregler inte ska omfatta snuset och att vi i Sverige därför har rätt att bestämma både smaksättning och smakmärkning själva. Men det spelar egentligen ingen roll eftersom Sverige i och med EU-medlemskapet fick ett grundlagsfäst undantag som säger att EU inte får reglera snuset.

Jag ska inom kort träffa den ansvarige EU-kommissionären Vytenis Andriukaitis för att få kommissionen att inse sitt misstag. Jag förväntar mig att regeringen gör samma sak. De måste stå upp för snuset. Men med tanke på hur man har agerat tidigare när det gäller snuset hyser jag dessvärre inga större förhoppningar.

Just nu pågår en strid i EU-domstolen om att EU ska lyfta EU:s snusförbud. Och där har regeringen har inte lyft ett finger för att hjälpa snuset. De dök inte ens upp till förhandlingarna. Fallet är inte avgjort än men mycket tyder på att regeringens ointresse bidrar till att exportförbudet blir kvar.

Snus är inte en hälsoprodukt. Det bästa är såklart att inte använda tobak över huvud taget. Men snus är betydligt mindre farligt än cigaretter. Sverige har lägst andel tobaksrelaterade skador och dödlighet i Europa. Det är för att svenskar snusar istället för att röka. Om det är det någonting EU borde göra så är det att lära av Sverige, snarare än att straffa oss.

Ett stort ansvar vilar nu på den svenska regeringen. Låt oss hoppas att de den här gången bryr sig mer om det svenska snuset nu än vad den har gjort tidigare. Allt annat är generalfel.

0 kommentarer

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *