Christofer Fjellner

Så förhindrar vi framtida ”dieselgates”

Dieselgate var en väckarklocka för Europa, många trodde nog helt enkelt att ett europeiskt företag av VW:s storlek aldrig skulle vara så skamlösa att de fuskade på det sätt som nu bevisligen skett. Detta blev om möjligt än mer pinsamt av den enkla omständigheten att det inte ens var vi själva som upptäckte fusket utan att det istället var i USA som fusket uppdagades. Det rimmade minst sagt illa med vår självbild som världsbäst på att jaga utsläpp och miljöbovar. Lägligt nog var reglerna för bland annat marknadsövervakning men även själva procedurerna för hur en bilmodell godkänns på väg att reformeras vilket utgör en möjlighet att täppa till hålen. I Europaparlamentets miljöutskott har jag ansvarat för arbetet och i förra veckan så röstade vi till slut om min rapport.

Jag måste säga att jag faktiskt är stolt. Inte minst över att jag lyckades skapa en så bred majoritet bakom reformen av dessa regler. Yttrandet antogs med siffrorna 59 för och tre emot. Det var något som jag inte förväntade mig när vi satte igång med arbetet. För även om jag själv givetvis hade utgångspunkten att sätta stopp för fusket så är det som alltid i situationer som dessa inte ovanligt att folk i sin iver att visa handlingskraft tar i så att de spricker. Redan i kommissionens förslag så fanns det exempel på detta. För att nämna ett så hade de till exempel infört tidsgränser för giltighetstiden av typgodkännanden. Det betyder översatt till verkligheten att kommissionen ville bestämma livslängden för fordonsmodeller. Alldeles oavsett om de lever upp till sitt godkännande eller ej. Det säger sig självt att detta är att gå över gränsen för vad som är rimligt Nu skulle förvisso tillverkarna kunna ansöka om ett nytt godkännande men detta är mycket kostsamma procedurer och livslängden på en personbilsmodell är ofta runt sju år. Varför lägga ned stora resurser på att godkänna en bil som kanske kommer att kunna säljas i två år till? Därför är jag glad att min linje där typgodkännanden istället får genomgår en revision vunnit stöd. Det är en långt smidigare väg för att uppnå samma mål: fånga fuskare.

Dessutom är jag glad över att jag också fått stöd för mitt krav om att marknadsövervakningen måste finansieras ordentligt. I dag är eftermarknadskontrollen kraftigt eftersatt och i flera medlemsstater kan man närmast påstå att den är obefintlig. Kommissionen hade också uppmärksammat detta problem men valt att koppla finansieringen till själva utfärdandet av typgodkännandet. Problemet med detta är att det är en handfull länder som står för en överväldigande majoritet av alla typgodkännanden och det hade skapat stora luckor i unionens marknadsövervakning. Nu kopplas istället avgiften som finansierar marknadsövervakningen till själva försäljningen av fordonet vilket ger samtliga medlemsstater en rimlig finansiering för den ack så viktiga marknadsövervakningen.

Samtidigt krävde sossarna och de gröna att vi skulle skulle skapa en europeisk myndighet för marknadsövervakning av fordon. Något som jag själv inte alls håller med om eftersom en ny myndighet på EU-nivå inte löser våra problem. Det tar mycket lång tid att skapa en myndighet och dessutom blir det mycket dyrt. Dessutom så är det högst osannolikt att en ny EU-myndighet skulle överleva förhandlingarna med ministerrådet, en av anledningarna som kommissionen angav till varför de själva valt att inte föreslå någon myndighet. Nåväl, detta var en viktig fråga för sossarna och de gröna och i och med att den sannolikt aldrig kommer bli något av det, om det ens överlever förhandlingarna i utskottet för den inre marknaden som är huvudutskott, så var det en billig eftergift att ge för att säkerställa att det inte är EU-kommissionen som bestämmer livslängden på våra bilmodeller, att så kallade “in-house technical services” får fortsätta användas och att vi säkerställer en adekvat finansiering av vår marknadsövervakning.

Sammantaget är jag glad över att jag har lyckats få Europaparlamentets miljöutskott att ställa sig bakom ett yttrande som skapar ett robust system för typgodkännanden och marknadsövervakning utan att vi rycker undan mattan för en av Europas viktigaste industrier.

0 kommentarer

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *