Christofer Fjellner

SD går åter Putins ärenden

I dag röstade vi om två resolutioner i Europaparlamentet, som kritiserade den senaste tidens utveckling i Ryssland och Vitryssland. Uppslutningen bakom resolutionerna var bred. De stöddes av alla de de stora partigrupperna – från min egen till de grönas partigrupp.

Sverigedemokraternas ledamöter i Europaparlamentet valde dock att förhala och försökte stoppa resolutionerna. När vi röstade om Ryssland försökte SD förhala kritiken mot Putin genom att stödja vänsterns krav om att skjuta upp omröstningen, medan man i resolutionen om Vitryssland röstade emot kritiken mot Lukasjenkos regim.

Återigen hamnar Sverigedemokraterna på fel sida i frågor som handlar om grundläggande demokratiska värderingar. Det är förvisso inte första gången partiet springer Putins ärenden. Patrik Oksanen gjorde för något år sedan en utmärkt kartläggning av SD:s problematiska inställning till Putin. Nytt den här gången är att de nu inte bara håller Putin om ryggen utan även tar den vitryske diktatorn Lukasjenkos parti.

Sverigedemokraterna gjorde alltså sitt yttersta för att stoppa Europaparlamentet från att ta ställning till en resolution som som kritiserar och fördömer arresteringen av den ryske oppositionsledaren Alexei Navalny och andra ledande oppositionskritiker i samband med de stora demonstrationerna i slutet av mars och mot den utbredda korruptionen i landet. Inte heller förmådde man stå bakom resolutionen om Vitryssland som kritiserar regimens förtryck och brutala repressalier mot befolkningen i samband med demonstrationerna mot den så kallade parasitskatten. Det är en ynkedom.

Jag tillhör dem som inte är rädd för att prata med SD och när jag sprang på de båda sverigedemokraterna efter omröstningen passade jag därför på att fråga varför de röstade för att skjuta upp omröstningen om Ryssland och emot resolutionen om Vitryssland. Svaret jag fick var att de inte tycker att det här är frågor som EU ska lägga sig i. När grundläggande mänskliga rättigheter kränks i vårt närområde och vår gemensamma säkerhet hotas av ett allt mer aggressivt Ryssland tycker SD alltså att vi inte ska möta hotet tillsammans med andra.

Men åtminstone visade Sverigedemokraterna idag sitt rätt ansikte. Det är inte vackert.

0 kommentarer

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *