Christofer Fjellner

Skattepengar ska inte gå till lobbyverksamhet

Det är viktigt att medborgarna kan kommunicera med politiker och säga vad de tycker om lagstiftningen. Jag skulle vilja hävda att det är nödvändigt att vi lagstiftare är tillgängliga och träffar de som påverkas av lagstiftningen om vi vill ha bra lagstiftning och ett välfungerande demokratiskt system. Vissa kallar det för lobbying och försöker framställa det som någonting smutsigt. Men i grunden handlar det om att vi som lagstiftare ska veta hur de lagar vi stiftar påverkar de som påverkas av de lagar vi stiftar. Men när det offentliga ger pengar till vissa organisationer för att de ska påverka lagstiftningen börjar det bli tveksamt.

Idag röstade Europaparlamentet om att ge ökat stöd till två organisationer, Finance Watch och Better Finance. Bara det faktum att vi röstar om att betala ut pengar till två namngivna “frivilligorganisationer” är faktiskt helt bisarrt och något jag inte tror jag varit med om någonsin tidigare. Och det är inte vilka organisationer som helst, utan två organisationer som säger sig företräda det allmännas intresse inom finansiell sektor, men som i praktiken mestadels gjort sig kända för att ha motsatt sig frihandelsavtal som TTIP och TiSA. Hur det skulle tjäna allmänhetens intressen kan jag för mitt liv inte begripa. Inte heller varför EU-kommissionen ska betala ut pengar till organisationer som de använder för att bedriva lobbying mot just kommissionen. För jag tror knappast att några vanliga medborgare känner till de här organisationerna eller har någon direkt nytta av deras arbete. Det här är faktiskt helt orimligt.

Därför blev jag förvånad att Liberalerna och Socialdemokraterna röstade för att EU ska betala ut pengar till de här lobbyorganisationerna. Man kanske inte borde bli förvånad när Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill använda skattepengar till att ge stöd till sin egen gräsrotsrörelse. Men att S och L röstar för att använda EU-medel för organisationer som bedriver krypskytte mot EU är obegripligt och något de borde förklara för sina väljare.

0 kommentarer

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *