Christofer Fjellner

Sossarna vill stoppa Ryanair på spåren

Idag röstade vi moderater för det fjärde järnvägspaketet. Europas järnvägar ska kopplas samman och nationella marknader öppnas för konkurrens. Svenska socialdemokrater röstade, tillsammans med sina vänner i V och MP emot en ökad integration av den europeiska järnvägen.

Tyvärr fick de god hjälp av protektionisterna i Europaparlamentet att försvara de gamla nationella monopolens ställning. De delar som hade gjort järnvägarna i länder som Tyskland och Frankrike lika fria som de svenska spåren vattnades ur. Det var dock få som var lika extrema som S, V och MP och röstade emot förslaget. Det fjärde järnvägspaketet är därför trots det ett viktigt steg på vägen mot en öppen europeisk järnvägsmarknad.

Avregleringen av flyget är verkligen EU när det är som bäst. Jag brukar säga att Ryanair har gjort mer för europeisk integration än alla EU-kommissionens kulturutbytesprogram tillsammans. Men Ryanair, Norwegian och alla andra lågprisbolag hade aldrig sett dagens ljus om det inte var för att europeiska politker vågade ifrågasätta nationella monopol och regleringar. I grunden är det vad järnvägspaketen handlar om också. Europas järnvägar måste göra samma resa som flyget redan har gjort.

Innan flyget avreglerades bestod en SAS-kabin i princip bara av företagsledare, fackpampar och en och annan politiker. Men 1992 avreglerades den europeiska flygmarknaden, sedan dess har biljettpriserna rasat. Det är i grunden bra. Idag har de flesta råd att ta flyget till Europa. Jag kan inte förstå att socialdemokraterna är emot att tåget nu gör samma resa. Men å andra sidan hade de säkert gjort sitt bästa för att stoppa lågprisflyget om de bara fått chansen…

EU-kommissionen pekar ut Sverige som ett föredöme och har baserat reformförslaget på den svenska modellen. Det är något vi har anledning att vara stolta över. EU-kommissionen har lyft fram att resandet på järnväg har ökat med över 20% i Sverige sedan 2005, medan resandet minskar i många av de länder som bevarat de gamla monopolen. I Sverige finns det idag lågpriståg med en affärsmodell som liknar lågprisflygen. Är det detta socialdemokraterna är emot? Eller vill de bara inte att resten av Europa ska få ta del av allt det positiva som avregleringen av den svenska järnvägen gett?

I sin röstförklaring skriver socialdemokraterna “Vi tror dock inte att ett gemensamt järnvägsområde baserat på avreglering och konkurrensutsättning kan lösa problemen vi står inför.” Man skulle kunna byta ut ordet järnväg mot flyg. Vad är egentligen skillnaden?

Socialdemokraterna menar att vad järnvägen istället behöver är satsningar på underhåll. I så fall kanske de ska rösta på moderaterna i nästa val. Under S-regeringen led järnvägen av ständig brist på pengar. Alliansregeringen har mer än fördubblat satsningarna på underhåll jämfört med de sista åren med S-regering. Dessutom har man satsat på ny järnväg vid flaskhalsar i järnvägssystemet.

Man hör ofta företrädare för S, V och MP säga att Sverige måste göra mer för att öka resandet på järnväg. Men när de har en historisk chans att göra just detta, dessutom i hela Europa, väljer de att rösta emot och försvara gamla monopol i Tyskland och Frankrike istället. Det talar sitt tydliga språk.

2 kommentarer

 1. Svensson

  26 februari, 2014 - 22:22

  Helt rätt Fjellner! Vänstertrollen slutar aldrig att förvåna… Sänkta priser som främst gynnar de resurssvaga och med ett trafikslag som gynnar miljön är de emot på en och samma gång. Helt otroligt!

 2. Lars Karlsson

  28 februari, 2014 - 14:35

  Sunt att sossarna vill stoppa Ryanair på spåren. Det räcker med att dom förpestar livet för sina anställda uppe i luften. Det saknas tyvärr empati hos er inom borgerligheten. Konkurrens är bra men bara på LIKA villkor. Villkoren som lågprisflyg och andra lågpris-alternativ erbjuder är OLIKA villkor för sina anställda. Inom borgerligheten vill man bara ha det som är billigast och blundar man för hur företaget kan hålla lägre priser än sina konkurrenter på de anställdas och även resenärernas bekostnad.

  Så vill du ett Ryanair på spåren så vore det ju bra om ni inom Moderaterna hade haft viljan att satsa lite på att rusta upp dom under de 7½ år ni suttit vid makten.
  För som Maud Olofsson skriver i sin bok Reinfeldt var inte intresserad av att satsa pengar på spåren då det inte syntes. Bra och ansvarsfullt det!

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *