Christofer Fjellner

Större förändringar i vapendirektivet osannolikt

För ett par månader sedan meddelade Cecilia Malmström att EU-kommissionen inlett en översyn av EU:s vapenlagar. Hon presenterade då en rad åtgärder som EU-kommissionen tittat på och kommer att titta vidare på framöver.

Beskedet upprörde många jägare och sportskyttar. Jag blev själv förvånad över att många av de åtgärder man tittat på, som förbund av halvautomatiska gevär, krav på mentaltest för vapenlicens och gemensamma licenskrav, skulle riskera att drabba ägare av lagliga vapen på ett orimligt sätt.

Jag har under de senaste månaderna träffat Cecilia Malmström och andra som arbetar med frågan. Mitt intryck från dessa möten är att man inte planerar några större förändringar av dagens regler för legala vapen.

Däremot är det fullt möjligt att EU-kommissionen förändrar riktlinjerna till medlemsstaterna och sannolikt även kommer med tuffare åtgärder mot smuggling av illegala vapen. Men det är mer troligt att EU-kommissionen kommer att fokusera på de illegala vapnen än att man bränner krut på några större reformer av dagens vapendirektiv. Även om det säkert finns vissa som vill göra just det.

Jag har varnat inte minst Cecilia Malmström för att öppna upp vapendirektivet. Även om de förändringar EU-kommissionen skulle kunna tänkas föreslå inte skulle vara drakoniska för jägare och sportskyttar är vet man aldrig vad som händer när ett lagförslag når Europaparlamentet. Jag kommer fortsätta bevaka frågan och återkommer om jag hör något nytt om saken. Men tills vidare tror jag att vi kan blåsa faran över.

Jakt

0 kommentarer

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *