Christofer Fjellner

Sverige behöver en modern alkoholpolitik

I veckan damp det ner en utredning till Socialdepartementet och Maria Larsson om privatimport av alkohol. Utredningen innehåller en rad förslag för hur Systembolagets särställning kan upprätthållas. Utredningens huvudförslag är att ett förtydligat undantag för privatinförsel innebär att ingen annan förmedling än själva transporten ska vara tillåten. Utredningen har tillsatts mot bakgrund av att det blivit allt lättare att handla alkohol på nätet.

I mångt och mycket är förslagen riktade mot vinklubbar på internet som inte är kopplade till en enskild säljare utan förmedlar kvalitetsvin från olika distributörer. Men det är inte här folkhälsoproblemet med alkohol finns. Viktigast ur ett folkhälsoperspektiv är att minska konsumtionen hos unga och möjligen att få ner den totala alkoholkonsumtionen. Alkoholkonsumtionen i Sverige har sjunkit de senaste tio åren, unga dricker allt mindre och alkoholdebuten sker allt senare. Men om det är detta man vill komma åt är det knappast vinklubbarna man ska slå mot, då är det fulspritandet man ska åt. Att ge människor en tillgänglighet som fungerar slår snarast undan benen för fulköpandet.

Faktum är att alkoholen som vinklubbarna förmedlar är dyrare än på systemet. Dels för att de flesta vinklubbar och internethandlar främst tillhandahåller viner i ett mer exklusivt prissegment – det är inte bulkvin folk klickar hem på nätet – men också för att den ofta är dubbelbeskattad. Köparen får nämligen betala skatt både i ursprungslandet och i Sverige, trots att det strider mot EU-rätten. Men EU-kommissionen har valt att se mellan fingrarna med Sveriges tillämpning av skattelagstiftningen.

Vi behöver en rimlig och modern alkoholpolitik. Förslagen som presenterades i veckan är emot modernitet, både vad gäller synen på näthandel, hemleverans men också i relationen till alkohol. Varför ska människor inte kunna vara med i vinklubbar som kan leverera till dörren? Om vi ska ha en modern alkoholpolitik som folk tycker är relevant kan vi inte ha den typen av förbud. Du kan få en matkasse hem och vin till det. Det är knappast den alkoholkonsumtionen som utgör ett hot mot folkhälsan. Till och med Systembolaget erbjuder idag hemleverans. Folkhälsoargumentet håller inte.

Sverige behöver en folkhälsopolitik som hänger ihop, då kan man inte slåss mot väderkvarnar. Maria Larsson borde tänka om. Men ingen kan väl tro att det skulle bli bättre efter valet om det blir en rödgrön regering? Förslagen som nu presenterats är bara en västanfläkt jämfört med vad Morgan Johansson och Vänsterpartiet skulle hitta på om de satt på Socialdempartementet.

0 kommentarer

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *