Christofer Fjellner

Vänstern vänder folket i Venezuela ryggen

Venezuelas socialistiska diktatur närmar sig förhoppningsvis slutet. De senaste dagarnas omfattande demonstrationer visar att president Nicolas Maduros regim inte har folkets stöd och förtroende. Flera länder erkänner redan nationalförsamlingens ordförande Juan Guaidó som landets tillfällige ledare till dess att nyval kan hållas. Men samtidigt som Venezuelas folk reser sig mot förtryckarna håller den europeiska vänstern återigen det socialistiska styret om ryggen. Enligt deras förlegade världsbild är boven USA och avskyn mot Washington är alltid större än sympatin för de utsatta, var än de befinner sig.

Men det här handlar inte om USA. Det handlar om miljontals venezuelaner som fått nog av lidanden och umbäranden. Förra veckan, på årsdagen av de protester som 1958 ledde till slutet för militärdiktaturen, inleddes den senaste vågen av protester mot Maduros auktoritära regim. Protesterna är en konsekvens av det djupa vanstyret som har präglat landet alltsedan Hugo Chavez tog över makten och som har förvärrats under Maduro. Demokratin är satt på undantag, ekonomin körd i botten och inflationen skenar. Under 2016 beräknades mellan 50 och 80 procent av befolkningen ha brist på mat för dagen. Även bristen på basala varor som toalettpapper och sanitetsprodukter är skriande. Mordfrekvensen har femfaldigats de senaste två decennierna.

Det har förekommit omfattande protester mot det socialistiska styret tidigare. Men den här gången är det annorlunda. Socialdemokraten Guaidó har inte bara samlat den inhemska oppositionen, utan också fått omvärldens stöd. USA, Kanada och Brasilien har redan erkänt honom som landets statschef till nya val hålls. Spanien, Tyskland och Frankrike är redo att erkänna oppositionsledaren om inte val hålls inom åtta dagar. EU kräver att ett nytt val ska hållas de närmaste dagarna.

Den europeiska vänstern som så ofta påstår sig stå på folkets och rättvisans sida har när det kommer till Venezuelans regim en hållning som i bästa fall kan betecknas som undfallande, men mer ärligt som medlöperi. Vänsterpartiets grupp i Europaparlamentet har i ett uttalande fördömt den folkliga resningen och brännmärkt den som en statskupp, som legitimerar en utländsk intervention. Det är inte första gången Europas vänster ställer sig på förtryckarnas sida i Venezuela. När Sacharovpriset, som uppmärksammar insatser för mänskliga rättigheter, delades ut till Venezuelas demokratiska opposition 2017 bojkottade ledamöterna från vänstergruppen utdelning i Europaparlamentet, och skyllde på amerikansk och europeisk inblandning.

I Sverige har Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt under lång tid uttalat sitt stöd för Venezuelas regim. År 2013 gratulerade han Maduro till segern i ett riggat presidentval, och så sent som 2017 paraderade partiets medlemmarna under parollen “Venezuela är inget hot. Venezuela är ett hopp” på första maj. I ärlighetens namn ska det dock påpekas att Sjöstedt den här gången har fördömt vanstyret av landet och kräver rättvisa och fria val. Men han kunde likt förbaskat inte göra det utan att rent spekulativt markera mot en amerikansk militär intervention i samma andetag.

USA:s historiska agerande i Latinamerika kan med rätta kritiseras. Men den som i dag skyller situationen i Venezuela på USA behöver ta av sig sina ideologiska skygglappar. Vänsterns och Sjöstedts besatthet av USA i varje diskussion om Venezuela visar bara på deras oförmåga att se den politiska och humanitära krisen för vad den är, nämligen ytterligare ett fatalt misslyckande för en socialistisk regim att skapa ett demokratiskt och ekonomiskt välmående samhälle.

Men tids nog får folket i Venezuela sin frihet. Då kommer den europeiska vänstern återigen fly in i en värld där historien inte är viktig och förnekelse blir vardag. Chavez och Maduro blir ytterligare två i raden av ledare som förtrycker sitt folk i socialismens namn. Hur många gånger ska vänstern gömma och glömma och hur många miljoner människor ska bli förtrycka innan den riktiga socialismen blir verklighet?

0 kommentarer

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *