Christofer Fjellner

Vi måste vinna i Washington också

image

I början av juli röstade Europaparlamentet med bred majoritet för att frihandelsförhandlingarna mellan EU och USA ska fortsätta och fördjupas i en halvtidsöversyn. Men det räcker inte att vinna i Bryssel. För att frihandelsavtalet ska bli verklighet måste vi också vinna i Washington. Därför tillbringar jag några dagar i den amerikanska huvudstaden för diskussioner på tankesmedjor, departement och med politiska företrädare.

I USA har debatten om frihandelsavtalet med Europa inte kommit igång ordentligt. Däremot är debatten livlig om frihandelsavtalet med Asien, TPP. Och TPP får ofta fungera som proxy för frihandelsavtalet med Europa. Precis som i Europa handlar debatten om de amerikanska frihandelsavtalen allt för mycket om vad vi inte vill komma överens om istället för vad vi faktiskt borde komma överens om. Tänk om vi hade samma inställning i de internationella klimatförhandlingarna eller i förhandlingarna om att skydda utrotningshotade djur. Då tror jag inte att vi skulle vara lika få som menade att det är en ansvarslös inställning.

För precis som i Europa finns det de som försöker skjuta ner frihandelsavtalen i USA. Framförallt i det demokratiska partiet har det funnits högljudd kritik mot avtalet. Även bland framträdande företrädare i det demokratiska partiet, som förhandsfavoriten inför det demokratiska primärvalet, tidigare utrikesminister Hillary Clinton.

I mångt och mycket liknar kritiken i USA den som förs fram i Europa. Precis som i Europa menar de amerikanska frihandelskritikerna att det riskerar att sänka standarder för miljö och hälsa, att det riskerar att leda till lägre lönenivåer och att det i förlängningen hotar USA:s suveränitet och att hela det demokratiska systemet är i fara.

Det är viktigt att vi frihandelsvänner förklarar varför en öppnare och friare handel är bra, hur det leder till mer tillväxt, fler jobb och högre välstånd för alla. Vi måste bli bättre på att förklara varför det behövs ett regelbaserat system för frihandel och utländska investeringar. Handel och investeringar ska inte bygga på den starkes rätt. Det borde vara självklart att även stater ska leva upp till sina åtaganden och rätta sig efter grundläggande rättsprinciper.

Men bland vanliga människor är stödet för mer frihandel starkt på båda sidor av Atlanten. Sex av tio tror att frihandeln är bra för dem både i Europa och i USA. Frihandelns fiender försöker ofta påskina att de har folket på sin sida. Men det är helt enkelt inte sant. Det finns en liten minoritet som är emot en öppnare värld och en friare handel. Det finns de som ser med oro på hur en friare handel förändrar situationen för just dem. Och med all rätt. Frihandel och ökad internationell konkurrens kan vara jobbigt. Strukturomvandling är jobbigt för den som blir av med jobbet. Men i längden är mer frihandel och mer konkurrens något vi alla tjänar på genom högre löner och billigare varor.

Både i Europa och i USA har politikerna för länge sedan gjort slut på andra människors pengar. Det är inte bara i Grekland som man har nått vägs ände vad gäller att kasta andra människors pengar på problemet med låg tillväxt, vi måste reformera oss till en högre tillväxt. Och där är handelsavtalet mellan världens två största ekonomier en avgörande pusselbit. Frihandel kostar ingenting, men det leder i förlängningen till gigantiska vinster på båda sidor av Atlanten.

Därför tillbringar jag några dagar i Washington för diskussioner på tankesmedjor och seminarium, och för möten med politiska företrädare och tjänstemän. För det räcker inte att vinna i Bryssel och Europa. Vi måste även vinna i Washington och USA. Det kommer dröja innan förhandlingarna går i mål, men jag kommer fortsätta kämpa för att ett ambitiöst och långtgående frihandelsavtal mellan EU och USA kommer på plats så snart som möjligt. Både USA och Europa behöver det.

0 kommentarer

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *